Det du behöver kunna innan du startar firma

      Kommentarer inaktiverade för Det du behöver kunna innan du startar firma

Funderar du på att bli din egen chef? Känner du suget att starta en egen firma inom en bransch som du är passionerad över? Innan du går för långt i ansökningar och inköp av inventarier, finns det några grundregler du borde kunna innan du startar firma. 

Marknadsundersökning

Du måste göra undersökningar och se om det ens finns en marknad för det du vill jobba med. Intresset kan vara alldeles för långt för att jobba heltid med, eller så är branschen så övermättad att du inte får en syl i vädret. Du behöver ha underlag för att din företagsidé kan fungera innan du satsar fullt ut.

Ekonomi

Grundläggande kunskaper om företagsekonomi är ett måste. Om du börjar jobba utan några kunskaper kan det bli stora problem och böter från Skatteverket när du inte lämnar in korrekta bokslut eller tappar bort viktiga papper som behöver sparas och arkiveras. Arbetsförmedlingen och olika föreningar håller föredrag och kurser om att starta eget flera gånger om året.

Reklam

Du behöver förstå hur marknadsföringslagarna fungerar och vad du får och inte får göra. Smygreklam eller missledande reklam kan leda till böter och ger genast ett företag dåligt rykte. Håll dig inom ramarna för vad som är tillåtet och prata alltid med Konsumentverket och liknande organisationer om du har funderingar.