Vikten av rätt kompetens

      Comments Off on Vikten av rätt kompetens

Ett företag som saknar grundläggande kompetens kommer inte att överleva. Företag som tappar sin kompetens kan få sjunkande försäljning eller i värsta fall, problem med lagen. För att ett företag ska fungera och utvecklas behövs många kugghjul i det stora maskineriet. 

Tappat kompetens

En viktig del i företaget är ekonomiavdelningen. Du som VD kan inte alla lagar och regler och har heller inte tiden att sköta bokföring och samtidigt driva hela företaget. För att vara säker på att att skattefrågor, löner, försäkringar, bokföring och bokslut går rätt till behövs någon som är utbildad och har erfarenhet i området. Därför drabbas många företag av panik om deras ekonomiavdelning blir utan chef eller team leader. I sådana fall behöver du få tag på någon som kan axla rollen tills du hittar en lämplig ersättare. En interim redovisningschef anställd under en viss period och kan snabbt sätta sig in i verksamheten och hålla fartyget flytande.

Saknar kompetens

Det kanske inte märks i början, det kommer smygande med åren och när resultaten inte ser ut som de borde. Det saknas något i företaget som driver det framåt istället för att stå och stampa. Då gäller det att analysera företaget i förhållande till konkurrenterna. Har de någon extra tjänst eller produkt som ni saknar? Har de specialister eller har fler certifieringar än er?

En anställd borde alltid ha möjligheten att utvecklas på sitt arbete och bli bättre. En del i det arbetet är att företaget erbjuder möjligheten till personalutbildning. Det sker tekniska framsteg varje dag, din personal måste ligga i framkant för att hänga med i svängarna och knappa in på största konkurrenten.