När du köper och säljer hus

      Comments Off on När du köper och säljer hus

Att skaffa bostad, eller sälja sin bostad är ett stort beslut och handlar ofta om stora summor pengar. Genom att använda sunt förnuft, och några goda råd, kan du göra en bra affär. 

selling buying house

Var inte rädd att argumentera

Stå på dig om du tycker att ett pris är för högt, eller om mäklaren vill sätta ut huset för lågt. Det är i slutändan ditt hus och dina pengar som vi pratar om. Alla matcher går inte att vinna, ibland blir man tvungen att kompromissa. Men du vinner mer på att öppna munnen än att bara låta andra bestämma allting.

När du köper hus är du inte tvingad att lägga deras startbud. Du kan prova att lägga dig under deras begärda pris och se hur de svarar. Ibland har man tur, om bostaden varit ute på marknaden länge kanske de är redo att kompromissa om priset.

Tvister

Om man har otur kan man hamna i tvist med säljaren eller köpare. Det brukar oftast handla om saker som skulle varit fixat innan huset köptes/såldes, eller fel som den nya ägaren inte blivit informerad om.

Tvister kan man vid första kontakt försöka läsa sinsemellan. Är ingen villig att ta på sig ansvar kan man dock behöva kontakta en medlare, i juridisk mening. En jurist som är specialiserad på bostadsmarknaden kan hjälpa båda parterna att komma fram till vem som har lagen på sin sida.

Allting på papper

Gör aldrig muntliga kontrakt med köpare eller säljare. Om ni kommer överens om något, skapa ett eget avtal som ni båda signerar. Ska du köpa en hus som säljaren lovat att renovera innan du flyttar in, ska ni skriva ned vad som ska göras och inom vilken tidsram. Då är bådas ryggar fri om det uppstår en tvist eller funderingar på vad överenskommelsen gällde.